:: Niezależne Forum Pielęgniarek i Położnych ::



Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Regulamin forum


1. To jest wyłącznie forum pielęgniarek i położnych.
2. Wyłączną odpowiedzialność za treść wypowiedzi ponosi jej autor.
3. Treść wypowiedzi nie może naruszać przepisów prawa.



Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 186 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 05 Kwi 2011 09:16 
Offline

Dołączenie: 29 Paź 2009 15:12
Posty: 1
witam ,wiem że niedawno był egzamin ze specjalizacji neonatologicznej czy można prosić o jakiekolwiek wiadomości dotyczące pytań . Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 06 Cze 2011 16:32 
Offline

Dołączenie: 06 Cze 2011 16:22
Posty: 3
Hey dziewczyny, jeśli szukacie pracy w de mam superrr kontakt.Proszę o info Kinga.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 01 Lip 2011 19:34 
Offline

Dołączenie: 01 Lip 2011 19:32
Posty: 1
witam. Kinga w jakim mieście masz namiary na prace?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 03 Lip 2011 23:50 
Offline

Dołączenie: 12 Mar 2010 00:41
Posty: 3
rozwiążmy go razem!!!
PIELĘGNIARSTWO NEONATOLOGICZNE
TEST NR 091811 wiosna 2011

Zadanie 1.
Do podstawowych funkcji III poziomu trójstopniowej opieki perinatalnej w Polsce NIE należy:
A. promocja zdrowia,
B. prowadzenie porodów fizjologicznych o i małym stopniu ryzyka oraz opieka nad pacjentkami w połogu,
C. prowadzenie badań naukowych,
D. prowadzenie ciąż i porodów wysokiego ryzyka.

Zadanie 2.
"10 kroków do Udanego Karmienia Piersią" to główne założenia:
A. Programu Poprawy Opieki Perinatalnej w Polsce,
B. programu "Bezpieczne Macierzyństwo",
C. programu "Szpital Przyjazny Dziecku",
D. "Szkoły Matek i Ojców Razem Łatwiej".

Zadanie 3.
Przyczynami hipotrofii noworodka mogą być:
A. choroby matki,
B. aberracje chromosomalne,
C. zaburzenia przepływu maciczno – łożyskowego,
D. wszystkie w/w czynniki mogą być przyczynami hipotrofii noworodka.

Zadanie 4.
Związkami dezynfekcyjnymi dopuszczanymi do stosowania w oddziałach neonatologicznych są:
A. aldehydy,
B. związki uwalniające wolny chlor,
C. pochodne fenolu,
D. związki nadtlenowe.

Zadanie 5.
Do czynników ryzyka zakażeń wewnątrzmacicznych należą:
A. nadmierna kolonizacja pochwy,
B. porody zabiegowe,
C. przedwczesne pęknięcie błon płodowych,
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.

Zadanie 6.
Zmniejszenie liczby drobnoustrojów chorobotwórczych znajdujących się na przedmiotach lub skórze do poziomu niezagrażającego zdrowiu ludzi to:
A. sterylizacja,
B. dekontaminacja,
C. dezynfekcja,
D. oczyszczanie.

Zadanie 7.
W opiece nad noworodkiem przebywającym w Oddziale Intensywnej Terapii bardzo ważne jest zbudowanie dobrych relacji między personelem medycznym a rodziną dziecka. Ma to istotny wpływ na:
A. podejmowanie przez rodziców decyzji dotyczących proponowanych zasad terapii,
B. wzrost zaufania i porozumienia między lekarzem a rodziną,
C. zrozumienie stanu pacjenta przez rodzinę,
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.

Zadanie 8.
Współczynnik umieralności okołoporodowej obejmuje:
A. zgony płodów w czasie trwania akcji porodowej ,
B. zgony płodów przed rozpoczęciem akcji porodowej,
C. martwe urodzenia oraz zgony noworodków od 0 do 6 doby życia włącznie,
D. wszystkie w/w odpowiedzi są prawidłowe.

Zadanie 9.
Określając dojrzałość noworodka w zmodyfikowanej skali Ballard oceniamy:
A. kąt zgięcia dłoni ,
B. objaw przeskakiwania,
C. objaw szarfy,
D. prawidłowa odpowiedź A i C.

Zadanie 10.
Na zmniejszenie umieralności okołoporodowej w Polsce NIE ma bezpośredniego wpływu:
A. podnoszenie poziomu wiedzy personelu medycznego oddziałów położniczych i noworodkowych,
B. popularyzacja zdrowego stylu życia w czasie ciąży,
C. zmniejszenie ogólnej liczby porodów,
D. uprzywilejowanie transportu "in utero".

Zadanie 11.
O makrosomii u noworodka mówimy, gdy urodzeniowa masa ciała dziecka mieści się powyżej 90. percentyla w stosunku do masy należnej wg wieku ciążowego. Proszę wskazać na schorzenie matki predysponujące do występowania makrosomii u noworodka:
A. nadczynność tarczycy,
B. cukrzyca,
C. fenyloketonuria u matki ,
D. wszystkie powyższe schorzenia.

Zadanie 12.
Przyczyną niedoboru surfaktantu NIE jest:
A. przegrzanie,
B. kwasica,
C. hipoksja,
D. oziębienie.

Zadanie 13.
Oddechy u noworodka w pierwszych minutach życia są nieregularne, często wymagające udziału dodatkowych mięśni oddechowych, niekiedy przyspieszone. U zdrowego noworodka w ciągu kilkudziesięciu minut dochodzi do ich normalizacji, stają się rytmiczne, o częstości:
A. 15 – 20 oddechów na minutę,
B. 40 – 60 oddechów na minutę,
C. 20 – 30 oddechów na minutę,
D. 60 – 80 oddechów na minutę.

Zadanie 14.
Żółtaczka fizjologiczna noworodków jest spowodowana:
A. nadmiernym wytwarzaniem bilirubiny pośredniej ,
B. nadmiernym wytwarzaniem bilirubiny bezpośredniej ,
C. nadmiarem glukozy w surowicy,
D. nadmiarem urobilinogenu.

Zadanie 15.
Fizjologiczny spadek masy ciała u noworodka NIE powinien przekroczyć:
A. 8 % wagi urodzeniowej,
B. 10 % wagi urodzeniowej,
C. 12 % wagi urodzeniowej,
D. 14 % wagi urodzeniowej.

Zadanie 16.
Wśród bardzo niebezpiecznych klinicznych objawów krwawienia wewnątrzczaszkowego u noworodka pielęgniarka/położna może zaobserwować:
A. stupor, śpiączkę, zaburzenia wentylacji, uogólnione drgawki, sztywność i objawy uszkodzenia nerwów czaszkowych,
B. śpiączkę, zaburzenia wentylacji, uogólnione drgawki, podwyższoną ciepłotę ciała, wiotkość i objawy uszkodzenia nerwów czaszkowych,
C. stupor, śpiączkę, zaburzenia wentylacji, uogólnione drgawki, podwyższoną ciepłotę ciała, sztywność i objawy uszkodzenia nerwów obwodowych,
D. stupor, śpiączkę, uogólnione drgawki, wiotkość i objawy uszkodzenia nerwów obwodowych.

Zadanie 17.
Przyrost dobowy u noworodka powinien wynosić:
A. 10 g,
B. 30 g,
C. 50 g,
D. 70 g.

Zadanie 18.
Położna/pielęgniarka, która karmi noworodka przez zgłębnik powinna pamiętać o jego wymianie. Zaleca się aby:
A. zgłębnik silikonowy założony przez nos wymieniać co 48 – 72 godziny, a poliuretanowy co 12 – 24 godziny,
B. zgłębnik silikonowy założony przez nos wymieniać co 12 – 24 godziny, a poliuretanowy co 48 – 72 godziny,
C. zgłębnik silikonowy założony przez nos wymieniać co 12 godzin, a poliuretanowy co 24 godziny,
D. zgłębnik silikonowy założony przez nos wymieniać co 6 godzin, a poliuretanowy co 12 – 24 godziny.

Zadanie 19.
Objawem przetrwania odruchu szukania jest:
A. wiercenie się,
B. moczenie nocne,
C. słaba zręczność manualna,
D. hipotonia.

Zadanie 20.
Wszystkie noworodki po urodzeniu powinny otrzymywać witaminę K, przy czym noworodki zdrowe, donoszone:
A. 0,5 mg domięśniowo (i.m.) lub 2 mg doustnie (p.o.),
B. 0,5 mg domięśniowo (i.m.) lub 1 mg doustnie (p.o.),
C. 1 mg domięśniowo (i.m.) lub 2 mg doustnie (p.o.),
D. 0,5 mg domięśniowo (i.m.) lub 0,5 mg doustnie (p.o.).

Zadanie 21.
W programie szczepień ochronnych u noworodka znajduje się szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Dziecko należy zaszczepić:
A. domięśniowo dawką 0,5 ml , w środkowo – wewnętrzną część uda,
B. domięśniowo dawką 0,5 ml , w środkowo – zewnętrzną część uda,
C. śródskórnie dawką 0,5 ml , w środkowo – zewnętrzną część uda,
D. podskórnie dawką 0,5 ml , w środkowo – zewnętrzną część uda.

Zadanie 22.
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do karmienia piersią ze strony noworodka jest:
A. fenyloketonuria,
B. rozszczep wargi i podniebienia,
C. choroba syropu klonowego,
D. galaktozemia.

Zadanie 23.
Górne stężenie bilirubiny u noworodków donoszonych wynosi :
A. 6 mg%,
B. 10 mg%,
C. 12 mg%,
D. 15 mg%.

Zadanie 24.
Położna/pielęgniarka sprawująca opiekę nad kobietą w okresie przedkoncepcyjnym powinna zwrócić uwagę na optymalne przygotowanie jej organizmu do poczęcia, gdyż ma to wpływ na stan noworodka i jego rozwój. Bardzo ważne jest stosowanie kwasu foliowego, jako profilaktyka wrodzonych otwartych wad cewy nerwowej . Polski Zespół Ekspertów zaleca:
A. przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 0,04 mg dziennie przez 3 miesiące przed planowaną ciążą i do 12 tygodnia jej trwania, natomiast dla kobiet, u których w wywiadzie są otwarte wady cewy nerwowej u dzieci 4 mg dziennie,
B. przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 4 mg dziennie przez 3 miesiące przed planowaną ciążą i do 12 tygodnia jej trwania, natomiast dla kobiet, u których w wywiadzie są otwarte wady cewy nerwowej u dzieci 8 mg dziennie,
C. przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 0,4 mg dziennie przez 3 miesiące przed planowaną ciążą i do 12 tygodnia jej trwania, natomiast dla kobiet, u których w wywiadzie są otwarte wady cewy nerwowej u dzieci 4 mg dziennie,
D. przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 0,4 mikrograma dziennie przez 3 miesiące przed planowaną ciążą i do 12 tygodnia jej trwania, natomiast dla kobiet, u których w wywiadzie są otwarte wady cewy nerwowej u dzieci 0,4 mg dziennie,

Zadanie 25.
Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu noworodka do transportu jest przeciwdziałanie głębokiej hipotermii , która może być przyczyną bradykardii i bezdechów. O takim stanie klinicznym mówimy wówczas, gdy ciepłota ciała noworodka
spada poniżej:
A. 36°C,
B. 35°C,
C. 32°C,
D. 34°C.

Zadanie 26.
W celu wczesnej diagnostyki wrodzonej dysplazji stawów biodrowych wykonuje się badanie polegające na zastosowaniu manewru, który reponuje zwichnięte biodro, co oznacza dodatni wynik testu. Kiedy zwichnięte (podwichnięte) biodro ulega
odwiedzeniu zgięte pod kątem 90 stopni, pojawia się wrażenie „kliknięcia” w momencie gdy głowa kości udowej przemieszcza się do panewki stawu biodrowego. Jest to tzw. :
A. objaw Barlowa,
B. objaw Babińskiego,
C. objaw Ortolaniego,
D. objaw Ottona.

Zadanie 27.
Czerwona plama u noworodka, czasem różowa, spowodowana miejscowym rozszerzeniem naczyń, zlokalizowana na brzegach górnych powiek, na czole powyżej nasady nosa, na górnej wardze, na granicy głowy i karku, tuż powyżej linii owłosienia to:
A. plama mongolska,
B. objaw arlekina,
C. bociani dziób,
D. potówki czerwone.

Zadanie 28.
Laktoperoksydaza to enzym mleka kobiecego:
A. trawiący białka,
B. działający bakteriostatyczne,
C. stymulujący produkcję IgA,
D. trawiący węglowodany.

Zadanie 29.
Mleko przedporodowe:
A. pojawia się w 16 tygodniu ciąży,
B. pojawia się w 25 tygodniu ciąży,
C. pojawia się w 30 tygodniu ciąży,
D. pojawia się w 37 tygodniu ciąży.

Zadanie 30.
Badanie stanu neurologicznego noworodka polega m.in. na ocenie zachowań dziecka w czterech płaszczyznach: procesy gotowości do kontaktów, procesy motoryczne, kontrola stanu fizycznego, odpowiedź na stres. Skalę tę opracował:
A. Ballard,
B. Brazelton,
C. Zawitkowski,
D. Dubovitz.

Zadanie 31.
W jakiej odległości od lamp naświetlających powinien znajdować się noworodek poddawany fototerapii?
A. 40 – 50 cm,
B. 10 – 20 cm,
C. 20 – 30 cm,
D. 60 – 80 cm.

Zadanie 32.
Stosowanie leków sedacyjnych pomaga w ustabilizowaniu stanu ogólnego noworodka podczas transportu. NIEPRAWDĄ jest, że:
A. do leków sedacyjnych należą Luminal, Dormicum, Gardenal ,
B. Dormicum można stosować u wszystkich noworodków niezależnie od masy ciała i stopnia dojrzałości,
C. nie należy stosować leków sedacyjnych u dziecka podłączonego do nCPAP,
D. leki sedacyjne stosuje się w przypadku konieczności transportu dziecka zaintubowanego i podłączonego do sztucznej wentylacji .

Zadanie 33.
Objawem przetrwania odruchu Galanta jest:
A. problem z mową,
B. moczenie nocne,
C. słaba zręczność manualna,
D. hipotonia.

Zadanie 34.
O hipoglikemii noworodka donoszonego, w pierwszych godzinach życia, świadczy stężenie glukozy we krwi:
A. poniżej 50 mg/dl,
B. poniżej 40 mg/dl,
C. poniżej 30 mg/dl,
D. poniżej 20 mg/dl.

Zadanie 35.
W realizacji procesu pielęgnowania nad noworodkiem po porodzie drogami natury bardzo ważne jest zapobieganie zapaleniu spojówek, wywoływanemu przez dwoinkę rzeżączki lub chlamydia. W tym celu położna/pielęgniarka powinna do 30 minut po
porodzie wykonać zabieg Credego:
A. przy użyciu 0,5% azotanu srebra i wody destylowanej lub 0,5% maści z erytromycyną lub 1% maści z tetracykliną,
B. przy użyciu 1% azotanu srebra i wody destylowanej lub 0,5% maści z erytromycyną lub 1% maści z tetracykliną,
C. przy użyciu 0,5% azotanu srebra i wody destylowanej lub 1% maści z erytromycyną lub 1% maści z tetracykliną,
D. przy użyciu 1% azotanu srebra i wody destylowanej lub 0,5% maści z erytromycyną lub 0,5% maści z tetracykliną.

Zadanie 36.
Ocenę stanu noworodka według schematu V. Apgar należy przeprowadzić co najmniej:
A. w pierwszej i drugiej minucie życia,
B. w pierwszej i trzeciej minucie życia,
C. w pierwszej i czwartej minucie życia,
D. w pierwszej i piątej minucie życia.

Zadanie 37.
Mleko dojrzałe:
A. ma obniżoną zawartość białka,
B. jest niebieskawe klarowne,
C. pojawia się po 2 tygodniach od porodu,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 38.
W ciąży pozamacicznej stężenie hCG:
A. w odstępie 3 dni ulega podwojeniu,
B. w odstępie 3 dni ulega bardzo dużemu wzrostowi,
C. w odstępie 3 dni nie zmienia się lub zmienia nieznacznie,
D. brak prawidłowej odpowiedzi.

Zadanie 39.
Colostrum to:
A. układ odpornościowy układu oddechowego,
B. mleko z dużą zawartością IgA,
C. wszystkie klasy przeciwciał ,
D. wszystkie grupy komórek odpornościowych.

Zadanie 40.
Amniopunkcja wykonana przed 15 tygodniem ciąży wiąże się z ryzykiem:
A. poronienia,
B. wystąpienia wad stóp,
C. wystąpienia przepukliny płodowej,
D. odpowiedz A i B są prawidłowe.

Zadanie 41.
Przyrost masy ciała u noworodka jest obserwowany:
A. 2 – 3 dobie,
B. 3 – 4 dobie,
C. 4 – 5 dobie,
D. 5 – 6 dobie.

Zadanie 42.
Test potrójny jako badanie prenatalne służy wykrywaniu trisomii u płodu. Wykonuje się go między 15. – 20. tygodniem ciąży (optymalnie w 16. tygodniu) . Polega na ocenie stężenia alfa – fetoproteiny (AFP), koniugowanego estriolu (uE3) i
gonadotropiny kosmówkowej (beta-hCG) . W przypadku trisomii 21 (Zespół Downa) stwierdza się:
A. niski poziom AFP, wysoki poziom beta – hCG, niski poziom u uE3,
B. niski poziom AFP, niski poziom beta – hCG, niski poziom u uE3,
C. wysoki poziom AFP, wysoki poziom beta – hCG, niski poziom u uE3,
D. niski poziom AFP, wysoki poziom beta – hCG, wysoki poziom u uE3.

Zadanie 43.
Produkcję interleukiny stymulują:
A. cytokiny,
B. nukleotydy,
C. oligosacharydy,
D. SIgA.

Zadanie 44.
Postępowanie resuscytacyjne u noworodka obejmuje terapię krążeniową, oddechową, farmakoterapię oraz czynności wspomagające, takie jak ogrzanie i odpowiednie ułożenie. Na czym polega prawidłowe ułożenie dziecka poddawanego resuscytacji?
A. ułożenie w pozycji Trendelenburga pod kątem 10° - 15° do podłoża, głowa nie może być nadmiernie odgięta ani przygięta,
B. ułożenie w pozycji Trendelenburga pod kątem 15° - 20° do podłoża, głowa w maksymalnym odgięciu,
C. ułożenie w pozycji Trendelenburga pod kątem 10° - 15° do podłoża, głowa w maksymalnym odgięciu,
D. ułożenie w pozycji Trendelenburga pod kątem 30° do podłoża, głowa nie może być nadmiernie odgięta ani przygięta,

Zadanie 45.
Żywienie troficzne wstrzymuje się w przypadku:
A. wzdęć brzucha,
B. płaczu dziecka,
C. hipoksji ,
D. oziębienia.

Zadanie 46.
Na okres adaptacji noworodka NIE mają wpływu:
A. choroby ojca,
B. choroby matki,
C. przebieg porodu,
D. leki stosowane w czasie ciąży i porodu.

Zadanie 47.
Do oceny dojrzałości nerwowo - mięśniowej noworodka służy skala:
A. V. Apgar,
B. Silvermanna,
C. Ballard,
D. odpowiedzi B i C są prawidłowe.

Zadanie 48.
Obrzęk piersi u kobiet karmiących jest wynikiem:
A. patologicznej budowy piersi,
B. wzrostem poziomu progesteronu i poziomu prolaktyny,
C. spadkiem poziomu progesteronu i wzrostem poziomu prolaktyny,
D. nieprawidłowej techniki karmienia.

Zadanie 49.
Wskazaniem do żywienia troficznego jest:
A. krwawienie z przewodu pokarmowego,
B. NEC,
C. noworodki z zaburzonym odruchem połykania,
D. brak prawidłowej odpowiedzi.

Zadanie 50.
O hiperglikemi i noworodka donoszonego świadczy stężenie glukozy w surowicy:
A. powyżej 120 mg/dl,
B. powyżej 130 mg/dl,
C. powyżej 140 mg/dl,
D. powyżej 150 mg/dl.

Zadanie 51.
W celu oceny zażółcenia powłok skórnych u noworodka (natężenia hiperbilirubinemii) wykorzystywany jest schemat:
A. Kramarek,
B. Ballard,
C. Kramera,
D. Brazeltona.

Zadanie 52.
Odruch Hering – Brenera to:
A. odruch pozwalający na wytworzenie ujemnego ciśnienia w opłucnej,
B. odruch zapobiegający aspiracji płynu do pęcherzyków płucnych,
C. odruch pozwalający na bierną fazę oddychania,
D. odruch pozwalający na aktywną fazę oddychania.

Zadanie 53.
Jednym z badań prenatalnych jest amniopunkcja, która polega na nakłuciu owodni pod kontrolą USG. W czasie zabiegu pobierany jest płyn owodniowy do badania cytogenetycznego płodu (kariotyp) oraz w celu oznaczenia stężenia AFP. Badanie to wykonuje się zwykle:
A. między 18. – 22. tygodniem ciąży,
B. między 15. – 20. tygodniem ciąży,
C. do 12. tygodnia ciąży,
D. między 12. – 14. tygodniem ciąży.

Zadanie 54.
Które z poniższych objawów mogą wskazywać na fizjologiczny refluks żołądkowo – jelitowy u noworodka?
A. noworodek ulewa i sporadycznie wymiotuje ale chętnie je i prawidłowo się rozwija,
B. objawy wyraźnie zmniejszają się z tygodnia na tydzień, a epizodom ulewania nie towarzyszą żadne inne objawy,
C. narastanie objawów wiąże się ze zwiększaniem zjadanej wraz z wiekiem objętości pokarmu,
D. wszystkie odpowiedzi są prawdziwe,

Zadanie 55.
Dla okresu noworodkowego charakterystyczne jest występowanie odruchów fizjologicznych. Jednym z nich jest sytuacja, w której noworodek podczas jednoczesnego ucisku na wewnętrzną powierzchnię obu dłoni otwiera usta. Odruch ten zanika w połowie 2. miesiąca życia. Jest to odruch:
A. szukania,
B. toniczny szyjny symetryczny,
C. ssania,
D. Babkina.

Zadanie 56.
Kiedy położna/pielęgniarka obserwująca pracę przewodu pokarmowego noworodka stwierdzi pojawienie się stolców przejściowych?
A. gdy zaobserwuje stolce o żółtym zabarwieniu i luźnej konsystencji ,
B. gdy zaobserwuje wodniste stolce o zielonym zabarwieniu,
C. gdy zaobserwuje stolce o brązowo - zielonym zabarwieniu i luźnej konsystencji ,
D. gdy zaobserwuje wodniste stolce o żółtym zabarwieniu.

Zadanie 57.
Test Apta jest to badanie, które pozwala na:
A. ocenę zewnętrznych cech fizycznych,
B. ocenę neurologiczną,
C. zróżnicowanie czy krew w wymiocinach jest krwią dziecka czy matki połkniętą w czasie porodu,
D. brak prawidłowej odpowiedzi.

Zadanie 58.
Proszę wskazać zalecaną kolejność nakłuwania żył u noworodka:
A. żyły grzbietu dłoni , żyły grzbietu stopy, żyły nadgarstka, żyły dołu łokciowego, żyły czaszkowe, żyły okolicy kostki przyśrodkowej,
B. żyły nadgarstka, żyły dołu łokciowego, żyły grzbietu dłoni, żyły grzbietu stopy, żyły czaszkowe, żyły okolicy kostki przyśrodkowej,
C. żyły dołu łokciowego, żyły nadgarstka, żyły grzbietu dłoni, żyły grzbietu stopy, żyły czaszkowe, żyły okolicy kostki przyśrodkowej,
D. żyły czaszkowe, żyły grzbietu dłoni , żyły grzbietu stopy, żyły nadgarstka, żyły dołu łokciowego, żyły okolicy kostki przyśrodkowej.

Zadanie 59.
Zalecaną u noworodków metodą badań przesiewowych słuchu jest ocena fotoemisji akustycznej – OAE. Jest to metoda czuła i tania, o krótkim czasie trwania. Badanie nieinwazyjne i proste, które wykonywane jest na oddziale położniczo –
noworodkowym:
A. w 1. dobie życia,
B. w 3. dobie życia,
C. w ciągu 12 godzin życia,
D. w 2. dobie życia.

Zadanie 60.
Mleko matki może być odciągane i przechowywane w temperaturze pokojowej, w lodówce, zamrażarce, torbie termicznej z lodem. Które z poniższych stwierdzeń dotyczące postępowania z odciągniętym wcześniej pokarmem jest FAŁSZYWE?
A. pokarm raz rozmrożony nie nadaje się do powtórnego zamrożenia,
B. nie należy mieszać ze sobą mleka odciągniętego w różnym czasie oraz świeżo odciągniętego z rozmrożonym,
C. pokarm przed podaniem dziecku wystarczy podgrzać do temperatury około 36°C – 37°C,
D. po rozmrożeniu pokarm kobiecy można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Zadanie 61.
Wzrost bifidobakterii pobudzają:
A. cytokiny,
B. nukleotydy,
C. oligosacharydy,
D. SIgA.

Zadanie 62.
Po porodzie położna/pielęgniarka dokonuje m. in. pomiaru obwodu główki, klatki piersiowej oraz długości ciała noworodka. Obwód główki powinna mierzyć taśmą centymetrową w wymiarze:
A. podpotyliczno – czołowym,
B. bródowo – ciemieniowym,
C. podpotyliczno – ciemieniowym,
D. czołowo – potylicznym.

Zadanie 63.
Monitorując ogólny stan noworodka w pierwszej dobie życia pielęgniarka/położna oddziału neonatologicznego zauważyła niepokojące symptomy: nieregularny oddech połączony z wysiłkiem, bladość powłok skórnych, zapadnięty ( łódkowaty) brzuszek dziecka. Wymienione objawy mogą sugerować:
A. wrodzoną przepuklinę pępkową,
B. porażenie nerwu twarzowego,
C. gastroschizę,
D. wrodzoną przepuklinę przeponową.

Zadanie 64.
Porażenie splotu barkowego uwidacznia się u noworodka podczas badania odruchu:
A. ssania,
B. Moro,
C. stąpania,
D. pełzania.

Zadanie 65.
Wykonując czynności pielęgnacyjne u noworodka z martwiczym zapaleniem jelit pielęgniarka/położna oddziału neonatologicznego zauważyła objaw Culensa podczas obserwowania:
A. klatki piersiowej i brzuszka noworodka,
B. główki i oczu noworodka,
C. kończyn górnych i dłoni noworodka,
D. kończyn dolnych i stóp noworodka.

Zadanie 66.
U noworodka z gastroschizą istotne znaczenie w postępowaniu przedoperacyjnym ma:
A. monitorowanie czynności życiowych i założenie zgłębnika do żołądka,
B. zaopatrzenie gastroschizy jałowym opatrunkiem i monitorowanie czynności życiowych,
C. umieszczenie noworodka w sterylnym worku nylonowym, założenie cewnika do żołądka i okresowe odsysanie treści żołądkowej oraz powietrza,
D. umieszczenie noworodka w inkubatorze i zaopatrzenie gastroschizy jałowym opatrunkiem.

Zadanie 67.
Wczesnymi objawami mózgowego porażenia dziecięcego są:
A. upośledzenie umysłowe,
B. padaczka,
C. zaburzenia wzroku i słuchu,
D. zaburzenia napięcia mięśni i czynności ruchowych.

Zadanie 68.
Następstwem mechanicznego urazu okołoporodowego mogą być:
A. zmiany tkankowe, funkcjonalne i strukturalne w organizmie dziecka,
B. powikłania doprowadzające często do trwałych uszkodzeń różnych narządów u dziecka,
C. zmiany wytwórcze i degeneracyjne wpływające na jakość życia dziecka oraz wartość biologiczną populacji ,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 69.
Ważnym symptomem wzmożonego ciśnienia śródczaszkowego, które może być następstwem urazu okołoporodowego czaszki noworodka jest objaw:
A. „oka arlekina”,
B. Moro,
C. „zachodzącego słońca”,
D. „oczu lalki ” .

Zadanie 70.
Mózgowe porażenie dziecięce stanowi zespół objawów patologicznych różnych narządów w organizmie dziecka. W jego definicji zwraca uwagę:
A. zmienność objawów klinicznych powiązanych z różnymi neurologicznymi objawami ,
B. zespół zaburzeń motorycznych i postawy o charakterze nieewolucyjnym (nie postępującym) oraz obecność dodatkowych dysfunkcji ,
C. odwracalność zmian ośrodkowego układu nerwowego,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 71.
Zespół Pierre'a Robina charakteryzuje jednoczesne występowanie:
A. znacznego cofnięcia szczeki dolnej ( żuchwy), zapadania się języka w kierunku gardła, rozszczepu podniebienia,
B. znacznego cofnięcia szczeki dolnej ( żuchwy), rozszczepu wargi i wyrostka zębodołowego szczęki,
C. zapadania się języka w kierunku gardła, rozszczepu podniebienia i wargi ,
D. znacznego cofnięcia szczęki dolnej ( żuchwy), rozszczepu podniebienia i wargi .

Zadanie 72.
Zasady, które ułatwiają dziecku z mózgowym porażeniem dziecięcym osiągnięcie umiejętności spożywania pokarmów w okresie noworodkowym to m.in. :
A. karmienie noworodka w pozycji półsiedzącej, twarzą do karmiącego, głową w linii środkowej ciała, brodą w linii mostka i symetrycznie ustawionym tułowiem,
B. likwidacja wzmożonego ślinienia się i nadmiernej wrażliwości okolicy ust,
C. karmienie dziecka na rękach, w pozycji prawie płaskiej, która likwiduje nadmierne napięcie mięśniowe u dziecka,
D. wyłączne karmienie piersią.

Zadanie 73.
W przypadku podejrzenia lub rozpoznania niektórych wad wrodzonych u noworodka podaż pokarmu drogą enteralną musi być wstrzymana do czasu zakończenia diagnostyki. Takie postępowanie obowiązuje w:
A. rozszczepie podniebienia,
B. przetoce przełykowo-tchawiczej,
C. zespole Pierre'a Robina,
D. wrodzonym kręczu mięśniowym szyi.

Zadanie 74.
Nadmierne wydzielanie śliny przez nos i usta u noworodka w krótkim czasie po urodzeniu może być objawem:
A. porażenia nerwu przeponowego,
B. przetoki przełykowo-tchawiczej,
C. krwawienia dootrzewnowego,
D. wzdęcia brzuszka.

Zadanie 75.
W pozycji drenażowej noworodek może pozostać:
A. 10 - 15 min,
B. 20 – 30 min,
C. 30 – 50 min,
D. 1 – 2 godz.

Zadanie 76.
Metoda rehabilitacyjna wykorzystująca do badań odruchy to:
A. metoda Vojty,
B. metoda Glena Domana,
C. metoda NDT – Bobath,
D. metoda M. Block.

Zadanie 77.
Napięcie mięśniowe noworodka można sprawdzić skalą:
A. Prechtla,
B. Ballard,
C. Brazeltona,
D. Amiel – Tison.

Zadanie 78.
Ssanie u noworodka można sprowokować przez:
A. przesuwanie kciukiem i palcem wskazującym po podbródku dziecka,
B. stosowanie na wargi i koniuszek języka delikatne ciepło – zimno,
C. stosowanie na koniuszek języka bodźce smakowe słodkie – kwaśne,
D. wszystkie powyższe.

Zadanie 79.
Niedobór surfaktantu u noworodka przedwcześnie urodzonego prowadzi do nasilającej się niedodmy, co powoduje:
A. zmniejszenie wysiłku oddechowego,
B. zaburzenie stosunku wentylacji do perfuzji ,
C. zmniejszenie napięcia powierzchniowego w pęcherzykach płucnych,
D. zwiększenie podatności płuc.

Zadanie 80.
Do oceny noworodków z zaburzeniami wzrostu zarówno hipotroficznych jak i hipertroficznych służy:
A. wskaźnik BMI,
B. wskaźnik wagowy,
C. wskaźnik rozwojowy,
D. wskaźnik proporcjonalności.

Zadanie 81.
Do wystąpienia RDS (respiratory distress syndrome) u noworodka predysponują:
A. płeć żeńska,
B. cukrzyca u matki,
C. poród przedwczesny,
D. prawidłowa odpowiedź B i C.

Zadanie 82.
Noworodek z hipotrofią:
A. posiada masę ciała poniżej 10 centyla,
B. posiada masę ciała poniżej 2500g,
C. wykazuje cechy zahamowania wzrostu,
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.

Zadanie 83.
Bezdech to:
A. przerwa w oddychaniu powyżej 10s oraz bradykardia poniżej 100/min,
B. przerwa w oddychaniu powyżej 15s oraz bradykardia poniżej 90/min,
C. przerwa w oddychaniu powyżej 20s oraz bradykardia poniżej 80/min,
D. przerwa w oddychaniu powyżej 30s oraz bradykardia poniżej 60/min.

Zadanie 84.
W nieproporcjonalnym IUGR obserwujemy:
A. nieproporcjonalnie większy obwód brzucha od obwodu głowy,
B. nieproporcjonalnie mniejszy obwód brzucha od obwodu głowy,
C. obwód brzucha równy obwodowi głowy,
D. brak prawidłowej odpowiedzi.

Zadanie 85.
W opiece nad noworodkiem przedwcześnie urodzonym istotne znaczenie ma zapobieganie bezdechom. Do działań wdrażanych samodzielnie przez pielęgniarkę neonatologiczną należą:
A. utrzymywanie prawidłowej temperatury ciała noworodka,
B. stosowanie stymulacji dotykowej ,
C. wprowadzenie do farmakoterapii metyloksantyn,
D. prawidłowa odpowiedź A i B.

Zadanie 86.
Do grupy matczynych przyczyn wcześniactwa należą:
A. krwawienia w ciąży, łożysko przodujące, nadciśnienie u matki ,
B. cukrzyca u matki, ciąża wielopłodowa, krwawienia w ciąży,
C. stres, papierosy, choroba hemolityczna noworodka,
D. łożysko przedwcześnie oddzielone, patologia rodziny, niewydolność cieśniowo – szyjkowa.

Zadanie 87.
Zakażenia TORCH należy do czynników IUGR:
A. matczynych,
B. środowiskowych,
C. płodowych,
D. łożyskowych.

Zadanie 88.
Łagodna postać choroby hemolitycznej charakteryzuje się: 1. poziomem hemoglobiny poniżej 14 g/dl, 2. wysoka retikulocytoza, 3. poziomem hemoglobiny powyżej 14 g/dl , 4. poziomem bilirubiny < 4 mg%, 5. licznymi erytroblastami we krwi obwodowej.
A. 1, 2,
B. 4, 5,
C. 1, 4,
D. 3, 4.

Zadanie 89.
Objawami klinicznymi niedokrwistości u wcześniaków NIE jest/są:
A. słaby przyrost masy ciała,
B. bladość powłok,
C. trudności w karmieniu,
D. drgawki .

Zadanie 90.
Do oceny ciężkości zaburzeń oddychania u noworodków służy skala:
A. V. Apgar,
B. Ballard,
C. Silvermanna,
D. odpowiedzi B i C są prawidłowe.

Zadanie 91.
Przejściowe zaburzenia oddychania predysponują do żywienia pozajelitowego. Karmienie doustne wprowadza się:
A. po zmniejszeniu liczby oddechów poniżej 100/min,
B. po zmniejszeniu liczby oddechów poniżej 80/min,
C. po zmniejszeniu liczby oddechów poniżej 60/min,
D. po zmniejszeniu liczby oddechów poniżej 40/min.

Zadanie 92.
Niedokrwistość pochodzenia jatrogennego jest wynikiem:
A. niedoboru witaminy E,
B. częstego pobierania krwi do badań,
C. krwawień,
D. wzmożonej hemolizy.

Zadanie 93.
Do czynników ryzyka występowania noworodkowej hipokalcemii NIE należy:
A. płeć męska,
B. poród wczesną wiosną,
C. niedoczynność przytarczyc u matki,
D. niedotlenienie okołoporodowe.

Zadanie 94.
Celem leczniczym w tlenoterapii jest utrzymanie we krwi tętniczej prężności tlenu w granicach:
A. 80 – 100% mmHg,
B. 60 – 80% mmHg,
C. 50 – 70% mmHg,
D. 20 – 40% mmHg.

Zadanie 95.
Objawy ostrej niewydolności oddechowej u noworodka to:
A. tachypnoe powyżej 60 min, napady bezdechu, stękanie wydechowe, tachykardia powyżej 160/min,
B. tachypnoe powyżej 60 min, oddech świszczący, sinica, tachykardia powyżej 160/min,
C. tachypnoe powyżej 60 min, drgawki, wzdęcia brzucha, tachykardia powyżej 160/min,
D. wszystkie powyższe.

Zadanie 96.
Najczęstszą przyczyną żółtaczki u noworodka donoszonego lub wcześniaka po pierwszym tygodniu życia jest:
A. farmakoterapia,
B. uogólnione zakażenie,
C. wchłanianie wynaczynionej krwi,
D. policystemia.

Zadanie 97.
W zapobieganiu krwawień śródczaszkowych stosuje się:
A. unikanie bodźców bólowych, unikanie zbyt szybkiego wstrzykiwania leków,
B. podawanie leków o zwiększonej osmolarności,
C. podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi ,
D. wszystkie powyższe.

Zadanie 98.
Główne objawy policytemii to:
A. oliguria, zaburzenia oddechowe, martwicze zapalenie jelit,
B. wielomocz, zaburzenia oddechowe, martwicze zapalenie jelit,
C. hiperglikemia, hiperkalcemia, oliguria,
D. hipoglikemia, hiperkalcemia, wielomocz.

Zadanie 99.
Zaburzenia oddychania są najczęściej spotykanym zespołem objawów w okresie noworodkowym i charakteryzują się następującymi objawami klinicznymi :
A. tachypnoë powyżej 40 min, napady bezdechu, ostre niedotlenienie, poruszanie skrzydełkami nosa, sinica pochodzenia obwodowego,
B. zaburzenia rytmu i typu oddechów, stękanie wydechowe, hipoksja, wciąganie mięśni oddechowych, bladość,
C. tachypnoë powyżej 60 min, stękanie wydechowe, wciąganie klatki piersiowej, poruszanie skrzydełkami nosa, sinica przy oddychaniu powietrzem,
D. zaburzenia rytmu i typu oddechów, hipoksja, sinica pochodzenia obwodowego, stękanie wydechowe, ostre niedotlenienie.

Zadanie 100.
Prawdą jest, że:
A. tlen jest lekiem potencjalnie niebezpiecznym i może doprowadzić do uszkodzenia narządu wzroku oraz płuc,
B. tlen należy stosować ogrzany (temperatura 34° - 37°C) i nawilżony (wilgotność względna 90 – 100%) ,
C. w czasie leczenia tlenem konieczna jest kontrola gazometryczna prężności tlenu we krwi,
D. wszystkie odpowiedzi prawdziwe.

Zadanie 101.
FiO2 oznacza:
A. prężność tlenu,
B. precyzyjnie kontrolowana tlenoterapia,
C. stężenie procentowe tlenu w mieszaninie oddechowej,
D. odpowiedzi B i C są prawidłowe.

Zadanie 102.
Najlepszy czas podawania atropiny przed intubacją noworodka to:
A. 5 min,
B. 10 min,
C. 15 min,
D. 20 min.

Zadanie 103.
Asfiksja to:
A. zamartwica,
B. niedotlenienie okołoporodowe,
C. wcześniactwo,
D. odpowiedzi A i B są prawidłowe

Zadanie 104.
Do cech tetralogii Fallota NIE należy:
A. ubytek przegrody międzykomorowej,
B. przerost prawej komory,
C. zwężenie drogi odpływu z prawej komory,
D. połączenie prawej i lewej tętnicy płucnej.

Zadanie 105.
Wykładnikiem niedotlenienia okołoporodowego jest:
A. ph spadek 7,0, wzrost kreatyniny, wzrost AspAT, wzrost erytroblastów, spadek płytek krwi,
B. ph wzrost 7,0, spadek kreatyniny, spadek AspAT, spadek erytroblastów, wzrost płytek krwi,
C. ph spadek 5,0, wzrost mocznika, wzrost AlAT, wzrost leukocytów, spadek płytek krwi,
D. ph wzrost 5,0, spadek mocznika, spadek AlAT, spadek leukocytów, wzrost płytek krwi.

Zadanie 106.
Objawami obserwowanymi u noworodka wynikającymi z niedotlenienia okołoporodowego mogą być:
A. obniżone napięcie mięśniowe,
B. drgawki,
C. obniżenie poziomu płytek krwi,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 107.
Podaż leków w trakcie resuscytacji noworodka może odbywać się:
A. dotchawiczo,
B. drogą żył obwodowych,
C. przez żyłę pępkową,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 108.
Minimalne żywienie troficzne wprowadzane u wcześniaków to:
A. żywienie enteralne,
B. żywienie parenteralne,
C. żywienie pozajelitowe,
D. żywienie enteralne lub parenteralne w zależności od stanu dziecka.

Zadanie 109.
Lekiem podstawowym stosowanym podczas resuscytacji noworodka jest:
A. adrenalina,
B. epinefryna,
C. wodorowęglan sodu,
D. prawidłowa odpowiedź A i B.

Zadanie 110.
"Krwawienie dokomorowe z krwawieniem do miąższu mózgu" to w klasyfikacji krwawień dokomorowych wg Papile'a:
A. I stopień krwawienia,
B. II stopień krwawienia,
C. III stopień krwawienia,
D. IV stopień krwawienia.

Zadanie 111.
Powikłaniem fototerapii jest:
A. przegrzanie dziecka,
B. pękanie nitek DNA,
C. spadek rzutu serca,
D. wszystkie powyższe.

Zadanie 112.
Drenaż ułożeniowy stosowany u noworodków w ramach zabiegów fizykoterapeutycznych polega na:
A. układaniu noworodka w takiej pozycji , aby segment płata płucnego z zalegającą wydzieliną znajdował się jak najwyżej,
B. układaniu noworodka w takiej pozycji , aby segment płata płucnego z zalegającą wydzieliną znajdował się jak najniżej,
C. wykorzystaniu siły grawitacji ,
D. prawidłowa odpowiedź A i C.

Zadanie 113.
Do działań niepożądanych opioidów stosowanych u noworodka należą:
A. bradykardia,
B. depresja układu oddechowego,
C. tachykardia,
D. prawidłowa odpowiedź A i B.

Zadanie 114.
Wodorowęglan sodu podawany dożylnie noworodkowi należy rozcieńczyć z wodą do injekcji :
A. w stosunku 1:2,
B. w stosunku 1:1,
C. w stosunku 2:1,
D. wodorowęglan sodu nigdy nie powinien być rozcieńczany przy podaży dożylnej.

Zadanie 115.
Nieobecny odruch ssania w encefalopatii niedotleniowo – niedokrwiennej świadczy o:
A. postaci łagodnej ,
B. postaci umiarkowanej ,
C. postaci średnio – ciężkiej,
D. postaci ciężkiej.

Zadanie 116.
U wcześniaków urodzonych przed ukończeniem 28 tygodnia ciąży:
A. osusza się całe ciało bezpośrednio po porodzie,
B. okrywa ciepłą pieluchą,
C. umieszcza się całe ciało bezpośrednio po porodzie w foli plastikowej bez uprzedniego osuszenia skóry,
D. umieszcza się całe ciało bezpośrednio po porodzie w foli plastikowej po osuszeniu skóry.

Zadanie 117.
Do powikłań związanych z założeniem cewnika do żyły pępowinowej należą:
A. zator powietrzny,
B. zakażenie,
C. krwawienie związane z przypadkowym usunięciem cewnika,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 118.
Do niefarmakologicznych sposobów zmniejszania bólu u noworodka należą:
A. podanie smoczka do ssania,
B. używanie tzw. "gniazdek" noworodkowych,
C. zmniejszenie natężenia światła i hałasu,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 119.
Zespołem genetycznym spowodowanym trisomią chromosomów autosomalnych NIE jest:
A. zespół Downa,
B. zespół Patau,
C. zespół Edwardsa,
D. zespół Turnera.

Zadanie 120.
Do objawów klinicznych zespołu zaburzeń oddychania u noworodka urodzonego przedwcześnie NIE należy:
A. stękanie wydechowe,
B. zaciąganie przestrzeni międzyżebrowych,
C. anuria,
D. bezdech.

Zadanie 121.
Pomiar ciśnienia tętniczego krwi u noworodka metodą inwazyjną polega na:
A. założeniu kaniuli do obwodowego naczynia żylnego,
B. założeniu kaniuli do naczynia tętniczego położonego po stronie serca,
C. założeniu kaniuli do naczynia tętniczego,
D. prawidłowa odpowiedź B i C.

Zadanie 122.
Intubacji u noworodka NIE wykonuje się:
A. w przepuklinie pępkowej,
B. w obecności smółki w płynie owodniowym,
C. w wytrzewieniu,
D. brak prawidłowej odpowiedzi.

Zadanie 123.
W celu drenażu segmentów górnych płatów dolnych płuc należy noworodka ułożyć w pozycji :
A. na plecach,
B. na brzuchu,
C. na boku z uniesieniem pod kątem 30°,
D. na boku z obniżeniem pod kątem 30°.

Zadanie 124.
Do objawów klinicznych niedrożności smółkowej jelit należą:
A. wzdęcie brzuszka,
B. brak stolca,
C. wymioty,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 125.
Jedną z reakcji noworodka na ból jest płacz. Jest to reakcja:
A. behawioralna,
B. fizjologiczna,
C. hormonalna,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 126.
Krwawienie stanowi najczęstszą przyczynę wstrząsu:
A. kardiogennego,
B. obstruktywnego,
C. hipowolemicznego,
D. krwawienie nie powoduje wstrząsu.

Zadanie 127.
Standardowe nastawianie alarmów dla SaO2 to:
A. 80 – 90%,
B. 88 – 95%,
C. 90 – 98%,
D. 80 – 88%.

Zadanie 128.
Głębokość założenia zgłębnika żołądkowego u noworodka określamy odmierzając odległość:
A. od dolnego końca mostka, poprzez nasadę nosa do płatka usznego,
B. od górnego końca mostka, poprzez nasadę nosa do płatka usznego,
C. od dolnego końca mostka, poprzez zewnętrzny kącik oka do nasady nosa,
D. od górnego końca mostka, poprzez zewnętrzny kącik oka do płatkausznego.

Zadanie 129.
Suplementację witaminy K w profilaktyce choroby krwotocznej stosuje się:
A. u noworodków i niemowląt karmionych wyłącznie piersią od 6 tygodnia do końca 3 miesiąca życia,
B. u noworodków i niemowląt karmionych sztucznie,
C. u noworodków i niemowląt karmionych wyłącznie piersią od 2 tygodnia do końca 3 miesiąca życia,
D. tylko u noworodków urodzonych przedwcześnie.

Zadanie 130.
Niedorozwój żuchwy, zapadanie się języka ku tyłowi , wole powodujące ucisk tchawicy, skośne ustawienie gałek ocznych, niskie osadzenie małżowin usznych to objawy charakteryzujące:
A. zespół Downa,
B. zespół Pierre'a Robina,
C. zespół Patau,
D. zespół Marfana.

Zadanie 131.
U chorych noworodków i wcześniaków rutynowym badaniem na oddziale w celu potwierdzenia martwiczego zapalenia jelit jest:
A. USG jamy brzusznej ,
B. badanie stolca na krew utajoną,
C. RTG przeglądowe jamy brzusznej,
D. biopsja jelita.

Zadanie 132.
Powikłaniem po cewnikowaniu ż. pępkowej jest:
A. krwotok,
B. zaburzenia rytmu serca,
C. odruchowe obkurczenie naczyń kończyn dolnych,
D. odpowiedzi A i B są prawidłowe.

Zadanie 133.
W zespole Pierre'a Robina noworodka układa się w pozycji :
A. na wznak,
B. na boku,
C. na brzuchu,
D. wysokiej lub półwysokiej.

Zadanie 134.
Utrata ciepła następuje u noworodka poprzez:
A. konwekcję,
B. przewodzenie,
C. parowanie,
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe.

Zadanie 135.
Wskazania do pomiaru średniego ciśnienia tętniczego krwi metodą napływową to:
A. obniżona ocena wg skali Apgar,
B. wcześniactwo,
C. objawy wstrząsu,
D. wszystkie powyższe.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 06 Lip 2011 17:37 
Offline

Dołączenie: 12 Mar 2010 00:41
Posty: 3
moje propozycje
1-b
2-c
3-d
4-d
5-d
6-c
7-d
8-d
9-d
10-c
11-b
12-a
13-b
14-a
15-b
16-a
17-b
18-a
19-?a
20-a
21-b
22-d
23-d
24-c
25-c
26-c
27-c
28-?d
29-?d
30-b
31-a
32-b
33-?c
34-b
35-b
36-d
37-a
38-?b
39-b
40-?a
41-d
42-?
43-?a
44-a
45-?a
46-a
47-c
48-?c
49-?c
50-d
51-c
52-?
53-d
54-?d
55-d
56-c
57-c
58-a
59-d
60-d
61-?b
62-d
63-d
64-b
65-?a
66-c
67-d
68-d
69-?c
70-?a
71-a
72-?
73-b
74-b
75-?
76-?a
77-?a
78-?a
79-b
80-?d
81-d
82-a
83-c
84-b
85-d
86-?b
87-a
88-?c
89-d
90-c
91-c
92-b
93-c
94-?c
95-?d
96-b
97-?a
98-?
99-?c
100-d
101-d
102-?a
103-d
104-d
105-a
106-?d
107-d
108-a
109-?d
110-d
111-a
112-?d
113-d
114-b
115-?d
116-c
117-d
118-d
119-d
120-c
121-c
122-?a
123-?d
124-d
125-d
126-c
127-b
128-a
129-c
130-?
131-?b
132-d
133-?b
134-d
135-d

zapraszam do dyskusji


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 13 Lip 2011 20:45 
Offline

Dołączenie: 03 Lis 2009 17:19
Posty: 14
pytanie 130
jest to zespół Pierre Robina


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 13 Lip 2011 21:02 
Offline

Dołączenie: 03 Lis 2009 17:19
Posty: 14
a ja proponuje 1b 2c 3d 4d 5a 6c 7d 8c 9d 10c 11b 12a 13 b 14a 15b 16a 17b18a 19a 20a 21b 22d 23c 24c 25c 26c 27c 28b 28a 30b 31a 32b 33b 34b 35b 36d 37d 38d 39b40d 41b42a 43b 44a 45a 46a 47c 48c49d 50a 51c 52b 53b 54d 55d 56c 57c 58a 59d 60d 61c 62d 63d 64b 65a 66c 67d 68d 69c 70b 71a 72a 73b 74b 75d 76c 77a 78a 79b 80d 81d 82d 83c 84b 85d 86b 87c 88c 89d 90c 91c 92b 93c 94c 95d 96b 97a 98a 99c 100d 101c 102 c 103a 104d 105a 106d 107d 108a 109d 110d 111a 112a 113d 114b 115d116d 117d 118d 119d 120c 121d 122a 123b 124d 125a 126c 127b 128a 129c 130b 131c 132b? 133c 134d 135d


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 18 Lip 2011 20:02 
Offline

Dołączenie: 18 Lip 2011 19:44
Posty: 77
Dziewczyny a gdzie jest blok ogólny może trzeba go razem przestudiować.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 18 Lip 2011 20:08 
Offline

Dołączenie: 18 Lip 2011 19:44
Posty: 77
A może z jakiego miasta jesteście chciałyśmy porozmawiać z przyszłymi specjalistkami ze Szczecina na jesień zdajemy neonatologię.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: specjalizacja neonatologiczna
PostWysłany: 22 Lip 2011 12:18 
Offline

Dołączenie: 22 Lip 2011 12:05
Posty: 1
Cześć dziewczyny!
Mam część odpowiedzi z bloku ogólnozawodowego. Może ktoś doda resztę?
136-D, 137-B, 138-B, 139-B, 140-B? C?, 141-?, 142-A, 143-C, 144-A, 145-C, 146-D, 147-?, 148-D, 149-A, 150-C, 151-B, 152-B, 153-C, 154-A, 155-B, 156-?, 157-C, 158-B, 159-A, 160-?, 161-B, 162-A, 163-?, 164-?, 165-C, 166-C, 167-B, 168-C, 169-C, 170-B, 171-B, 172-C?, 173-D, 174-A, 175-A, 176-D, 177-D, 178-C, 179-A, 180-B.
Pozdrawiam!


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 186 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
AZ_Efusion by Frost/ayasha © 2007 White Fusion Skins
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group